Madonna i pelskåbe

er en socialrealistisk roman, der er blevet rost af anmeldere verden over bl.a. i New York Times, Guardian, Sunday Times, Financial Times, Washington Post og flere andre store aviser. Bogens forfatter Sabahattin Ali er selv i vore dage er en af de mest læste forfattere i Tyrkiet.

“Madonna i pelskåbe” fra 1943 er en skønlitterær roman af Sabahattin Ali (1907-1948) , der forbinder 1920’ernes krigstrætte, men kunstnerisk dynamiske Berlin med 1930’ernes fattige og korrupte Tyrkiet ud fra den intense kærlighed mellem en indadvendt ung tyrk, som sendes til Berlin for at lære om sæbe, men i stedet får interesse for litteratur og kunst.

Udgivelsen er støttet af : STATENS KUNSTFOND

“Madonna i pelskåbe” (Originaltitel: Kürk Mantolu Madonna, 1943) er oversat fra tyrkisk af Orhan Dogru.

Lektørudtalelse:

November 2019

Vurdering

…… En smuk roman spækket med melankoli. 1930’ernes krigsmættede Berlin bliver udgangspunktet for den håbløshed karaktererne befnder sig i, konstant på jagt efter noget, der kan give mening. Kønsrollerne stilles til debat og det hele sker i et fydende og letlæst sprog, der aldrig bliver hverken kedeligt eller banalt på trods af den udprægede kærlighedsromansform, som bogen har. Romanen blev udgivet for første gang i 1943 uden megen omtale, men genudgivelsen har pustet nyt liv i den melankolske fortælling, og den har fået fotte anmeldelser i både Tyrkiet og resten af verden.

Andre bøger om samme emne
Kan sammenlignes med Orhan Pamuks Den rødhårede kvinde. Den melankolske kærlighedshistorie kan sammenlignes med Den store Gatsby (Ved Jørgen Nielsen).

Til bibliotekaren
En smuk tilføjelse til klassikerhylden. Bred anskafelse anbefales…….”
Materialet er vurderet af: Karina Høyer.

Køb bogen (indbundet)

Køb som e-bog

.

Tre sagn om tre folks oprindelse

For første gang er skatte fra kurdisk, tyrkisk og dansk folkelig fortællekunst blevet samlet i en letlæselig, rigt illustreret bog.

Kurdernes tilblivelseshistorie har rod i den kurdiske nytårsfest ”Newroz”, hvor man mindes Smeden Kawas oprør mod den onde tyran Kong Dahhak, i hvis skuldre der er fremvokset slanger, som kun kan holdes nede ved at ofre unge mænds liv.

Tyrkernes oprindelse siges at gå tilbage til en guddommelig ulvinde, som redder en tyrkisk dreng fra fjendens lemlæstelser. Senere parrer ulven og drengen sig for at videreføre tyrkernes slægt. Tilsvarende reddes tyrkerne ud af ødemarken Ergenekon ved ulvindens guddommelige kraft.

I Danmark har man ikke et så dramatisk sagn om folkets oprindelse, idet heltesagnet om Kong Dan, som gav navn til landet Danmark, fortæller om, hvordan Danmark skabes på fredelig vis, ved at Kong Dan samler sjællændere, jyder og fynboer til et samlet rige.

Lektørudtalelse:

Maj 2018

Vurdering
……. Det er nogle fine fortællinger, der med ODs særlige og personlige historie giver mening og sammenhæng.

Til bibliotekaren
Kan anvendes både til børn og voksne og er velegnet til oplæsning. For biblioteker med multikulturelt publikum…….”
Materialet er vurderet af Kent Skov.

Køb bogen (hardback)

Køb som e-bog

.

Newroz som myte og litteratur

Bogen indeholder den hidtil mest detaljerede genfortælling af Newroz-myten fra oldtidens Mesopotamien, der går længere tilbage end til fortællingen om den tyranniske Kong Dahhak ved også at berette om kongerne Djemshid og Mardas. Dengang var Mesopotamien hjemsted for en mosaik af folkeslag som kurdere, arabere og persere i en verden behersket af overnaturlige kræfter.

Gennem tiderne har intet mørke varet evigt, ligesom enhver mørk tid før eller senere er blevet afløst af lysere tider – dog ikke uden smertelige ofre af samme slags som i historien om Smeden Kawa, der gør en ende på Dahhaks rædselsherredømme.

Sidst i bogen bringes der en analyse af tre ældre klassiske fortælleres (Firdausis, Serefhane Bedlisi og Ehmede Xanis) omtale af Newroz-myten i deres værker.

Lektørudtalelse:

Maj 2018

Vurdering

“……. Beretningen genfortælles med mytens narrative og overnaturlige præg, hvor realistiske og metafysiske elementer blandes som i kristne og andre kulturers myter. Også i denne grundmyte spiller Djævelen en stor rolle som frister og forfører og som eksponent for ondskab, magtbegær og strid. Her hos den unge prins Dahhak, der bliver den store tyran i næsten1000 år, før det lykkes folket at sikre folkenes frihed.

Til bibliotekaren

Kan bl.a. anvendes i flerkulturelle sammenhænge og indkøbes herefter …….”

Materialet er vurderet af: Kent Skov.

Køb bogen (hardback)

Køb som e-bog

Dette websted bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge dette websted accepterer du vores brug af cookies.