Newroz som myte og litteratur

Bogen indeholder den hidtil mest detaljerede genfortælling af Newroz-myten fra oldtidens Mesopotamien, der går længere tilbage end til fortællingen om den tyranniske Kong Dahhak ved også at berette om kongerne Djemshid og Mardas. Dengang var Mesopotamien hjemsted for en mosaik af folkeslag som kurdere, arabere og persere i en verden behersket af overnaturlige kræfter.

Gennem tiderne har intet mørke varet evigt, ligesom enhver mørk tid før eller senere er blevet afløst af lysere tider – dog ikke uden smertelige ofre af samme slags som i historien om Smeden Kawa, der gør en ende på Dahhaks rædselsherredømme.

Sidst i bogen bringes der en analyse af tre ældre klassiske fortælleres (Firdausis, Serefhane Bedlisi og Ehmede Xanis) omtale af Newroz-myten i deres værker.

Newroz som myte og litteratur

Lektørudtalelse:

Maj 2018

Vurdering

“……. Beretningen genfortælles med mytens narrative og overnaturlige præg, hvor realistiske og metafysiske elementer blandes som i kristne og andre kulturers myter. Også i denne grundmyte spiller Djævelen en stor rolle som frister og forfører og som eksponent for ondskab, magtbegær og strid. Her hos den unge prins Dahhak, der bliver den store tyran i næsten1000 år, før det lykkes folket at sikre folkenes frihed.

Til bibliotekaren

Kan bl.a. anvendes i flerkulturelle sammenhænge og indkøbes herefter …….”

Materialet er vurderet af: Kent Skov.

Køb bogen (hardback)

Køb som e-bog

Dette websted bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge dette websted accepterer du vores brug af cookies.